Satunnainen kuva

Palvelitko IFOR:issa tai SFOR:issa?

APUASI KAIVATAAN !
Lue lisää.

Oletko jo tutustunut?

laine-jere-naton-vakoojat.jpg

Pataljoonan vaiheisiin perustuva tarina, joka kiehtovan taitavasti sekoittaa kovaa faktaa ja sujuvaa fiktiota. Lue lisää.

Kirjailija Jere Laine vierailee MTV3:lla (Studio55)
Markku Veijalaisen haastateltavana 15.2.2011

jere_studio55_2011.gif

"Naton vakooja"

...on IFOR-rakentajapataljoonan tekemisiin perustuva tarina, joka henkilöhahmojen fiktiivisyydestä huolimatta perustuu faktaan ja alueella oikeasti tapahtuneisiin operaatioihin. Kirjoittaja Jere Laine on toimialueen tapahtumien suvereeni asiantuntija - hän toimi rakentajapataljoonassa tiedustelu-upseerina ja sitä aikaisemmin sodan aikana sotilastarkkailijana mm. Sarajevossa.

Laine istuttaa jännittävässä ja monitasoisessa kirjassaan lukijat vallan kabinetteihin korkeimmalla mahdollisella tasolla, samaan pöytään Bill Clintonin tai Slobodan Milosevicin kanssa. Ja kun sukelletaan serbikersantin isänrakkauden syövereihin, ollaan ihmisyyden alkulähteillä. Tämän kirjan jälkeen eivät ennen niin etäisiksi jättäneet kliiniset uutiset entisen Jugoslavian alueelta tunnu taatusti enää samalta.

KIrjan päähenkilö Juha Laitila esitellään jo Laineen edellisessä kirjassa "Sarajevon panttivangit". Kirjojen tapahtumat ovat sidoksissa toisiinsa, vaikka toimivatkin hyvin myös erillisinä lukukokemuksina.

 Lue lisää ja/tai tilaa kirja

"Sarajevon panttivangit"

Touko-kesäkuussa 1995 suomalaiset lehdet kauhistelivat lööpeissään: ”Sotilastarkkailija edelleen panttivankina!”, ”Lahtelaiskapteenin tilanteesta ei vieläkään tietoa!” 
Myös kansainvälinen media välitti 24 tuntia vuorokaudessa
tilannetiedotuksia sotilastarkkailijoiden piinasta ja mutkikkaista neuvotteluista. 

Esikoiskirjassaan Jere Laine vie lukijan näiden uskomattomien tapahtumien keskiöön. Hänen alter egonsa Juha Laitilan seikkailut entisen Jugoslavian sisällissodassa saavat lukijan vuoroin haukkomaan henkeään, vuoroin nauramaan ääneen.

Lue lisää ja/tai tilaa kirja

"Rapatessa roiskuu"

- rakentajien tarinoita asiasta ja asian vierestä

IFOR-rakentajapataljoonan matkailu-, valistus ja viihdytystoimistossa (alan termeillä supatoimisto) aliupseerina työskennellyt Juha Kurkikangas lähti jo joukon koulutusvaiheessa keräämään materiaalia pataljoonan tulevaan matrikkelikirjaan. Kokemus vastaavasta hankkeesta edellisessä rakentajapataljoonassa Kroatian puolella, siviiliammatti (graafinen suunnittelija) sekä toimenkuva rakentajien epävirallisena valokuvaajana tukivat mukavasti projektin käytännön työtä.

Erinäisten sangen värikkäidenkin vaiheiden jälkeen julkaisu muutti vuoden aikana muotonsa rakentajien omaksi epäviralliseksi tarinakirjaksi, jota pataljoonan komentajan luvalla lähdettiin toteuttamaan omakustanteena ja omalla ajalla. Kurkikangas keräsi loppuvuonna 1996 valtavan määrän rakentajien juttuja nauhoille, jotka hän myöhemmin kotiutumisen jälkeen purki ja taittoi kirjaksi nimeltä "Rapatessa roiskuu". Kirjaan jätettiin pari kuvaa, mutta loput alunperin kirjaan suunnitellut otokset siirrettiin tämän sivuston kuva-albumiin. Nettiratkaisulla saatiin julkaistua värikuvia yli satakertainen määrä painotuotteeseen verrattuna.

"Rapatessa roiskuu" -kirja on lajissaan harvinaisuus - milloinkaan aikaisemmin (eikä sen jälkeenkään) ei miltään rauhanturvapataljoonalta ole kerätty ja julkaistu näin suurta määrää tarinaa yksiin kansiin. Omakustanne-status antoi myös ainutlaatuisen mahdollisuuden julkaista materiaali sellaisenaan ilman ns. virallista sensuuria. Lopputulos on erityisen elävää, rehellistä ja rehevää, ei pelkästään rauhanturvaajan vaan myös suomalaisen miehen tilitystä elämän iloista ja suruista.

Kirjaa ei ole julkaistu myyntiin, mutta tiedusteluja sisällöstä voi kysellä esim. palautelomakkeella