Satunnainen kuva

Palvelitko IFOR:issa tai SFOR:issa?

APUASI KAIVATAAN !
Lue lisää.

Oletko jo tutustunut?

laine-jere-naton-vakoojat.jpg

Pataljoonan vaiheisiin perustuva tarina, joka kiehtovan taitavasti sekoittaa kovaa faktaa ja sujuvaa fiktiota. Lue lisää.

Esikunta- ja huoltokomppanian edustajia

Oli hauska seurata sillai takavasemmalta kun noi upseerit kinasteli sillon alussa tuolla korjaamokatoksen toimistovirityksissään siitä, kuka saa minäkin päivänä tulkkilikan käyttöönsä. Siis, niinku tulkkaamaan... isot äijät kiukutteli keskenään, että:“Mä varasin tälle päivälle”,“Eikun mä”.
-    Sillon tais syntyä myös suomalaisen rauhanturvaamisen eka nimeäminen cimic (civilian military co-operation) tehtäviin.
-    Joo, oli kuulemma tullu tuolta prikaatin esikunnasta kutsu, että huomenna kello se ja se on prikaatissa pataljoonien cimic-upseereiden kokous. Suomalaisten pitää lähettää omansa. Nää ihan, että:”Mikä vitun cimic...? “. Ei koskaan kuullukkaan. Komma (komentaja) oli kuulemma nakittanu saman tien tän L:n, että susta tulee cimic-upseeri, mee huomenna kokoukseen.
-    L. siihen vaan, että:“Herra eversti, mitä cimic-upseeri tekee?”.“En tiä, mene ottamaan selvää”. Natojuttuja. Ei koskaan aikasemmin käytössä YK:n ajan kuvioissa.
-    L. on aika kokenut kaveri näissä ympyröissä. Se oli sotilastarkkailijana YK:n leivissä sodan aikana. Tuntee nää Dobojn nurkat kun taskunsa. Se ryömi sodan aikana juoksuhaudassa vastavirtaan kun paikalliset konttas etummaisista kuopista taaemmas, että:“Älä hullu sinnepäin mee, siellä tulee kuulaa”. “No siks just pitää mennä, että saa selville kuka ampuu ja mistä, että voi raportoida...”. Tutki sitten kaatuneen vartiomiehen kallonreikää jotta sai selville mistä päin tuli. Että kuka rikko tulitauon tai jotain. Hyi saakeli.
-    L. on kuulemma liikaa serbien kaveri. Siks ne ei käytä sen taitoja niin... tehokkaasti. Ainakaan kroaattipuolella.
-    Et sääkään paljo kroaatista diggais, jos olisit joutunu käveleen niiden perässä kun ne sillon joskus hyökkäs tohon serbien Krajinaan. Meillähän on täälä leirissäkin joitakin noita paikallisia likkoja, jotka on siältä just evakossa. Varmaan näidenkin vaareja siä nappi ottassa... tuut siä sitten perässä YK-lippu kourassa ja lasket montako serbipappaa ja mummoo taas missäkin talossa on listitty. Kun ei ne kerinny pois jaloista, kun kroaatti pääsi yllättään ja kauhee vauhti... ja kuuntelet siinä kun kroaatti samalla koko ajan vinkuu lehdistölle, että meidän joukot on kurinalasta, ei varmaan tapahdu... serbit semmosta tekee... eihän me semmosta. Niin saatanan kaksnaamanen ja tekopyhä jengi ettei toista oo. Ihan samanlaisia sikoja kun serbitkin. Tudjman ja Milosevic pitäs kumpikin mun mielestä... vittu täälä oo kellään puhtaat paperit.
-    Paitsi slovenialaisilla.
-    No siä nyt sotakaan kestäny kun viikon. Ei voi verrata. Mutta hervaatti (Hrvatska= Kroatia) osaa kyllä pelata marttyyria heti kun jossain vähänkin vilahtaa logo missä lukee CNN. Eikä ne niistä hommista koskaan joudu vastuuseen. Ei takuulla.
-    Serbit on sikaillu paljon, mutta ne ei niinku sillai yritä... ne ei yritä epätoivosesti peittää sitä hommaa... sellasia syntymäjuntteja, mutta ne ei yritä olla jotain hianoo. Vetää viinaakin kun suomalaiset. Kaksin käsin ja saavilla, ja sit puhutaan asiat poikki ja pinoon ja tarvittaessa vedellään turpaan. Ne on jotenkin karulla tavalla meitä lähempänä... vaikka en mä kyllä halua niiden temppuja puolustella. Mutta silti.
-    Kroaatit on aivan samalaisia mettäläisiä, mutta vetää sellasta mukasivistynyttä roolia. Länsimäisen elämäntavan puolustajia muka.  Samanlaisia ryssiä. Pari mersua kun näkyy liikenteessä ja telkkarissa pauhaa MTV, niin ne kuvittelee, että nyt sitten ollaan yhtäkkiä jotain länsimaista... se on sitten demokratiaa...
-    L. oli muuten Sarajevossakin joskus panttivankina yhdessä vaiheessa. Jossain lyhtypyl-väässä kiinni.
-    Ei vaan kotiarestissa, ei paikalliset päästänyt liikenteeseen kämpiltä.

 

Seuraava tarina